Galar – Til Alle Heimsens Endar

Galar – Til Alle Heimsens Endar
Dark Essence Records, 2010

Hier zat ik op te wachten. Niet alleen overtreft dit Noorse label zich keer op keer, ook de band Galar gooide reeds hoge ogen met zijn demomateriaal en werd van heinde en verre aangeprezen door de zelfverklaarde kenners. Dit Noorse duo zou namelijk de kunst van Windir voortzetten. Benieuwd.

En ja hoor, het klopt. Waar tot nu toe Cor Scorpii (en Vreid) op eenzame hoogte vertoefden krijgen ze nu gezelschap van dit Galar. Schitterende nummers vol power, doordacht gitaarwerk en een allesbepalende basflow. Naast de grimmige screams vallen de cleane gezangen op deze plaat ook bijzonder sterk op. Die cleane gezangen zijn zeer overtuigend en klinken echt nergens melig of trendy, integendeel, soms klinkt het verregaand gedurfd, als een Borknagar in topconditie. Borknagar is ook qua songwriting mogelijk een grote inspirator voor deze heren, al ligt de kinetische energie bij Galar een stuk hoger.

Viking metal, black metal, progressieve metal. Ergens daartussen bevindt en beweegt Galar zich. Een uitstekende plaat is het geworden. Let vooral ook op de klassieke stukken (en nummers) waar strijkers en toetsinstrumenten bijzonder veel dreiging brengen, als een vallende nacht zonder belofte van opstaan (Det Graa Riket). Luistertips: Ván, Til alle Heimsens Endar.

Tracklisting:
Galar

  1. Forspill
  2. Ván
  3. Paa Frossen Mark
  4. Grámr
  5. Det Graa Riket
  6. Ingen Siger Vart Vunnin
  7. Til alle Heimsens Endar
  8. Etterspill

Line-up:

  • M. Kristiansen – screams, guitars, bass
  • A. B. Lauritzen – clean vocals, grand piano, bassoon

Links: